Piskesmæld

Hvad er piskesmæld?

Piskesmæld dækker over en samling af symptomer, der typisk opstår som følge af en pludselig bevægelse hvor hovedet slynges frem og tilbage og nakken dermed laver samme bevægelse som et svirp med en pisk. 

Denne bevægelse forplantes ofte hele vejen ned gennem rygsøjlen, der samtidig strækkes og trækkes ud af sin naturlige kurvede form. Herved opstår en række forstrækninger og sammentrykninger af væv, muskler og ledbånd på både for- og bagside af halsen og rygsøjlen. 

Ofte vil man samtidig pådrage sig en hjernerystelse idet hjerne slynges frem og tilbage i kraniet. Et kraftigt piskesmæld og/eller hjernerystelse kan påvirke hjernestammen og man udover smerter opleve en række symptomer der i større eller mindre grad påvirker ens evne til at fungere som vanligt.  

Hvirvlerne i nakken og rygsøjlen kan samtidig blive trykket kraftigt sammen og der kan opstå trykning af bruskskiverne mellem hvirvlerne i der kan bule ud og trykke på nerver og rygmarv.  

Virkningen af et piskesmæld er som en kraftig forstuvning og der kan også være overrivning af nogle af de ledbånd der stabiliserer hvirvlerne i nakke og ryg.  

Kvinder raftes oftere hårdere end mænd, da kvinders muskelvæv og ledbånd generelt er blødere end mænds. 

Hvordan får man piskesmæld?

Tilstanden opstå typisk i forbindelse med en ulykke, hvor hoved/nakke/rygsøjle uforudset slynges i en bevægelse frem og tilbage som et smæld af en pisk.  

Meget ofte ses det som konsekvens af en trafikulykke, klassisk i forbindelse med en påkørsel bagfra. Det er ikke nødvendigvis farten, man påkøres med, men det faktum, at muskulaturen er uforberedt og derfor ikke spændt op når man kastes ud i en meget kraftig bevægelse. 

Selv påkørsel med helt ned til 20 km i timen kan give voldsomme og langvarige symptomer. 

Hvad er symptomerne på piskesmæld

De mest almindelige følger af en piskesmældsulykke er: 

  • Nakkesmerter stivhed eller hold i nakken 
  • Smerter og spændinger i: kæber, lænd, skuldre, evt. med udstråling til armene. 

Selvom de mest gængse symptomer oftest handler om hoved og nakke kan forstrækninger, overrivning af og tryk på væv og nervebaner gå hele vejen gennem bryst og lænd, og det er derfor ikke ualmindeligt at man kan opleve Smerter og komplikationer i andre dele af kroppen end nakke og hoved. 

Derudover er det ikke ualmindeligt, at man i kortere eller længere tid kan opleve problemer med:  

  • Hukommelse  
  • Koncentration
  • Søvnbesvær
  • Træthed  
  • Hovedpine  
  • Svimmelhed  
  • Balance  
  • Tinnitus 
  • Smerter i nakke og ryg  
  • Synet  
  • At læse på skærm 
  • Overfølsomhed for lys og lyd  

Vagusnerven passerer gennem nakken og ned i kroppen, hvor den styrer organernes funktion. Derfor er der også nogle, der døjer med problemer med:  

  • Fordøjelsen 
  • Vejrtrækningen 
  • Hjertebanken  
  • Blodgennemstrømning  

Tre faser

Heling efter piskesmæld kan tage tid. Skader på ledbånd og nervebaner til hjernestammen kan tage endog lang tid at hele. Arvæv i nakkens væv kan komplicere helingen.  

Generelt kan man opdele et forløb i 3 faser: 

Den akutte fase:

I de første dage er kroppen typisk i en form for alarmberedskab. Man kan opleve problemer med at sove og at man genoplever ulykken igen og igen i sit hoved. Samtidig pumper kroppens alarmberedskab store mængder stresshormon ud i kroppen og dette påvirker også smerteoplevelsen. Ømhed og forslåethed kan derfor tiltage efter nogle dage i takt med at kroppens akutte stress aftager.  

Det er vigtigt at give kroppen fred til at falde mest muligt til ro efter ulykken. Derfor er det heller ikke en god ide at få en masse behandling på det påvirkede væv tæt på ulykken. Nænsom behandling, der hjælper kroppen med at finde ro kan dog være udmærket i den første tid, men det kan være en god i de at vente nogle dage evt. uger til den værste forslåethed og ømhed har lagt sig.  

Den helende fase:

Når den første stress traume fase begynder at falde til ro begynder kroppen lige at hele sig selv. 

Her kan en kombination af kranio sakral og bindevævsterapi nænsomt hjælpe kroppens forstrakte og/eller sammenklemte væv og muskler til stille og roligt at komme på plads

De fleste får det bedre i løbet af uger eller måneder, men for nogen kan senfølger vare endog meget længe.   

Senfølger fase:

Generelt bruger man udtrykket kronisk om senfølger der strækker sig ud over 6 – 8 måneder. 

Når man døjer længe med senfølger, kan det være gavnligt at have for øje at kronisk ikke nødvendigvis betyder for altid eller hele tiden. 

Det er absolut muligt for en stor del af kroppens væv at få det bedre, så symptomerne bliver svagere. Enten så meget at de er stort set væk eller sådan at det er muligt at fungere i og nyde hverdagen, uanset om ikke alt er præcis som det var før.  

Behandling af piskesmæld

Behandlingen består af en kombination af kranio sakral terapi der beroliger nervesystemet – og alt efter dine symptomer og hvordan du reagerer på behandlingen og så nænsom bindvævsterapi der hjælper væv, muskler og ledbånd med at genfinde den rette balance mellem spænding og fleksibilitet. Arvæv i nakkens væv kan også opblødes med blidt bindevævsarbejde.   

Et forløb tager udgangspunkt i dine symptomer og reaktion på behandlingen. Intensitet og varighed for de individuelle behandlinger tilpasses derfor, så de passer til dig.  

Mere viden

På siden http://whiplashguiden.dk kan du finder mere viden om og erfaringer med piskesmæld.
Du er også velkommen til at kontakte mig hvis du ønsker mere information om behandlingen og hvad den kan hjælpe dig med.   

Kan jeg få tilskud til behandling

Den offentlige sygesikring giver ikke tilskud til kraniosakral terapi. 

Men mange sundheds- og ulykkesforsikringer dækker i dag behandling med kraniosakral terapi, så fakturaen kan sendes direkte til dem. Kontakt dit eget forsikringsselskab, hvis du er i tvivl.