kranio sakral terapi

Hvad er kranio sakral terapi?

Kranio sakral terapi er er en blid – men effektiv – manuel behandlingsform, der virker ved at frigøre hårdt og spændt væv og klemte nervebaner, som ofte er ensbetydende med smerter, føleforstyrrelser, nedsat bevægelighed, træghed og ubehag. 

Behandlingens lidt bøvlede navn skyldes centralnervesystemets placering mellem kraniet (Kranio) via rygsøjlen til korsbenet (Sacrum). Behandlingsformen blev oprindeligt udviklet af den amerikanske læge og osteopat, William Sutherland, i første halvdel af 1900-tallet. Siden er behandlingen navnlig blevet videreudviklet af en anden amerikansk læge og osteopat, John Upledger. 

Sagt med andre ord: kranio sakral terapi hjælper nervesystemet til at fungere bedre og giver dermed kroppen mulighed for at afhjælpe mange af de problemer, som vi ofte døjer med i længere eller kortere perioder af vores liv. 

Kranio sakral terapi benyttes i stigende grad i Danmark og er måske allermest mest kendt for sin gavnlige virkning på skader i forbindelse med piskesmæld og hjernerystelse. Behandlingen er også meget populær blandt forældre til nyfødte og små børn. Hvis du er på udkig efter kranio sakral terapi til baby så tag et kig her.

sådan virker kranio sakral terapi

Kort fortalt virker kranio sakral terapi ved at frigive spændinger i såvel centralnervesystemet som i kroppens muskler, bindevæv og knogler. Her kan spændinger klemme nervebaner og hæmme cirkulation og bevægelse mellem kroppens mange lag af bindevæv, der gerne skal kunne glide frit henover og mod hinanden.   

Tænk på centralnervesystemet, hjernen og rygmarven, som både kommandocentral og hovedkommunikationsåre for alle de signaler, der skal transporteres rundt i kroppen!

Og hvor centralnervesystemet er en supermotorvej, er alle de øvrige nerveforgreninger ud i kroppen et afgørende trafiknet for nervesignaler om bevægelse, iltoptagelse, blodforsyning, temperaturstyring og meget meget mere. Alt det, der hele tiden ikke blot holder os i live, men også sikrer vores velbefindende og holder os så velfungerende som overhovedet muligt.

Det er disse sammenhænge, der gør det så vigtigt at sikre, at både hoved- og biveje er frie. Spændinger, ubalance og stivhed i kroppen kan f.eks. opstå ved:  

Spændinger i kroppen

Når der opstår spændinger i kroppen, hæmmes også kroppens transport af nærings- og affaldsstoffer, som kan aflejres i kroppen. Det skaber yderligere smerter, ubehag og dårlig funktion i organer og bevægeapparat.  

Derved kan der opstå en ond spiral: smerte og ubehag får os til at trække os sammen og kompensere med andre dele af kroppen, som så bliver yderligere belastet og dermed giver mere smerte. Derfor giver det tit mening også at arbejde andre steder end lige dér, hvor smerte/ubehag opleves mest tydeligt. 

Ofte sidder en eller flere medvirkende faktorer et andet sted i kroppen, og begrebet ”holistisk behandling” er blot udtryk for, at man tager flere faktorer i betragtning. Fx kan en spænding i leddet mellem dit bækken og dit korsben, der er det fundament, som din rygsøjle hviler på, skabe både ustabilitet og skævhed, hvilket kan forplante sig helt op til nakken som kroniske nakkesmerter.  

Jeg kan godt lide at tænke billedet af Eiffeltårnet. Forestil dig at en af de nederste strukturer i konstruktionen er delvist gennemtæret af rust. Hvordan påvirker det mon den øverste del af tårnet, der bærer besøgsplatformen ved den næste storm? 

Hvor hurtigt virker kranio sakral terapi?

Behandlingen virker med det samme – forstået på den måde at der sker noget hver gang. Nogle problematikker kan afhjælpes med et par behandlinger – eller afhjælpes så meget, at du oplever en mærkbar lindring af dine symptomer – andre kræver et længere forløb.  

Vi taler sammen undervejs, om hvilke fremskridt der opnås, og om hvad sundhed og funktion betyder for dig. Hvis du for eksempel elsker at spille tennis, så er målet måske, at du kan blive ved med at spille men med kraftig reduktion af de gener, du oplever lige nu fremfor at opgive tennis for at blive total smertefri. 

Sådan foregår en kst behandling

Langt de fleste behandlinger foregår ved, at du som klient ligger på en briks og slapper af, imens jeg behandler dig. Af og til kan der dog også være brug for stående eller siddende behandling.  

De allerfleste oplever kranio sakral terapi som meget behagelig og afslappende. Nogle kan opleve at være lidt trætte efter behandlingen. Derfor anbefaler jeg også, at du ikke har planlagt noget særligt krævende efter behandlingen.  

Husk også altid at drikke rigeligt med vand, da der ofte sidder affaldsstoffer i din krop som bliver frigivet ved behandling. De skal have noget at svømme væk i.